Historie van Bergweg 24a in Velp

Deze locatie heeft een verleden waarin de gebruiksfunctie nogal eens veranderde. Aan het einde van de negentiende eeuw stond hier een houten schuur met een zolderverdieping waar hooi werd opgeslagen en op de begane grond stonden wagens die dienden voor het vervoer van o.a. bakstenen van de steenfabrieken naar bouwplaatsen en van bomen uit het bos naar de zagerijen. Deze wagens werden getrokken door forse trekpaarden die gestald werden in de naastgelegen boerderij. Boerderij, schuur en loodsen vormden wat wij nu een transportbedrijf zouden noemen. Een dergelijke onderneming werd aangeduid als een “slepersbedrijf”, verwijzend naar het verslepen van bomen uit de bossen. Kennelijk gingen de zaken, met de nodige bouwactiviteiten in en rond Velp, voorspoedig en kon in 1902 de houten schuur worden vervangen door een stenen gebouw. Toen de bouwactiviteiten in de omgeving minder werden was de overstap naar het vervoer van kolen een logisch vervolg van de bedrijfsactiviteiten.

Na de Tweede Wereldoorlog zakte de kolenhandel gaandeweg in door de overgang naar aardgas en kreeg de schuur een nieuwe, moderne, bestemming: autogarage met een benzinepompstation ervoor. Erg goed leende de locatie zich hier niet voor. Lag de schuur ooit op de grens van de bebouwde kom, inmiddels was Velp flink uitgebreid en lag Bergweg 24a bijna midden in de woonkern. Van een echte doorgaande openbare weg was ook al geen sprake. Een nauwe doorgang verbond de Bergweg met de Enkweg. Dit naamloze dwarsstraatje van de Bergweg waar nr. 24a aan ligt is nog altijd geen openbare weg maar particulier bezit en is sinds 1980 definitief doodlopend. De witte pomp kreeg geen vergunning en werd direct weer gesloten waarna het pand als bestemming “constructiewerkplaats met kantoor” kreeg.

pandoud_380
De firma Holpas (Hollandse Passementen) die er daarna gevestigd werd leverde jarenlang knap gemaakte precisie-instrumenten zoals breikoppen aan de textielindustrie in Twente. Met het verdwijnen van deze textielindustrie verdween ook de firma Holpas uit de Bergweg om zo rond 1985 plaats te maken voor ateliers van kunstenaars.

Hier vloeide later de benaming De Dingenfabriek uit voort. In 2006 startte op de bovenetage de B&B met een sfeervolle “styling” (ingericht met design uit de jaren twintig tot zeventig van de vorige eeuw).

In 2012 is de benedenverdieping verbouwd tot een cultuurcafé waarin exposities, filmvertoningen, concerten, lezingen en vergaderingen worden georganiseerd.